Aria FXE е американска суперкола с 1150 к.с.

  • Галерия с 5 изображения Галерия с 5 изображения

02 Dec 2017

Вероятно не сте чували за Aria Group, но със сигурност сте виждали работите ѝ. Калифорнийската компания произвежда концептуални модели по поръчка, а също панелите от въглеродни влакна за Singer и неговите събудени за нов живот класически Porsche-та.

На автосалона в Лос Анджелис, който вече отвори врати, Aria представи собствена суперкола, насочена срещу европейската конкуренция. Казва се Aria FXE и като всяка суперкола, която още не съществува, производителят е щедър на обещания.

Тази щедрост се изразява в 6,2-литров компресорен V8 (в Америка сме все пак), съчетан с електрозадвижване за предния мост и обща системна мощност от 1150 к.с., съчетани с 1784 Нм.

Скоростната кутия ще бъде 7-степенна или дори 8-степенна с два съединителя и ще позволява максимална скорост около 350 км/ч, първите 100 от които за 3 секунди. Aria планира и базова версия FE без задвижването на предния мост.

Монококът и каросерията ще бъдат изцяло от карбон, голяма част от елементите ще са допълнително олекотени, благодарение на изработката на 3D принтер. Aria обещава собствена маса от 1565 кг (със 70 кг по-малко от Porsche 918 Spyder), което звучи добре при споменатата мощност.

Производителят смята, че може да произведе серия от 400 автомобила, което звучи доста амбициозно за някой, който тепърва влиза в играта. Всеки екземпляр ще е съобразен изцяло с желанията на купувача и ще се прави едва след поръчка. Първите се очакват през 2019.

Много по-добра от предишната?