BMW: Спираме V12 след края на сегашната Серия 7


17 Jun 2019

Времената в автомобилната индустрия определено са бурни, особено за компаниите, които предлагат големи по работен обем двигатели. Под прицел сериозно са взети най-големите V12 мотори, а няколко компании вече обявиха предстоящото им спиране.

BMW беше една от фирмите, които говореха по-темата малко по-консервативно. Баварците обещаха, че ще направят всичко по силите си да запазят 6,6-литровия си агрегат възможно най-дълго, но от ново интервю разбираме, че дните му са преброени.

Маркус Флаш, новият CEO на BMW, говори пред колегите ни от Autoblog. Новините хич не са добри – "извън това, което имаме сега, не вярвам, че ще видим нов модел с дванадесет цилиндъра в обозримо бъдеще." Кратко, точно и ясно.

Това изказване идва в известен разрив с предишни изказвания на ръководни мениджъри във фирмата. Михаел Байер, например, който отговаря за развойната дейност при двигателите на Серия 7, преди месеци коментира, че V12 може да отговори и на следващата вълна емисионни стандарти в Европа.

Най-вероятно V12 моторът ще бъде заменен от електрифицирана версия на V8 агрегата с работен обем от 4,4 литра. Такива са първоначалните индикации, но ще трябва да почакаме доста, докато разберем решението на инженерите. Имайте предвид, че сегашният флагман на марката ще остане в продажба поне до края на 2022 година.

Лукс от Китай!