BMW Motorrad Vision DC Roadster е електрически мотоциклет. Дизайнът му имитира… боксерен двигател

  • Галерия с 21 снимки. Галерия с 21 снимки.

25 Jun 2019

Докато все повече марки пускат все повече електрически автомобили, масовата електрификация при мотоциклетите сякаш изглежда не толкова наложителна. Сякаш – макар, че нямаме нищо против електромобилите, даже напротив – радостта от управлението на машина за удоволствие с ДВГ ще продължи да ни радва по-дълго време, благодарение именно на двуколесните.

Там регулациите за вредните емисии не са толкова строги, макар че властите по света (изключваме наша държава) поощряват по-екологичните байкове. Ясни признаци за посоката и при тези машини е TT Zero класа на о-в Ман в Tourist Trophy, където супер високотехнологичният Mugen Shinden Roku генерира 161 коня и доминира Планинското трасе. А щом и Harley-Davidson изкараха ел. модел, Livewire, значи нещата са ясни.

BMW Motorrad също показват електрическото си бъдеще с готиния Vision DC Roadster. Байкът засега е само концепция, но е ясно, че скоро можем да видим и сериен вариант на двуколесно от BMW, които отдавна продават скутера C evolution.

BMW Motorrad Vision DC Roadster обаче е е проектиран така, че да създава асоциации с характерния и легендарен 2-цилиндров боксер на немците. Само че вместо самите цилиндри, главите и капаците им, отстрани стърчи системата за охлаждане с вградени вентилатори. Ел. моторът е разположен надлъжно, под батерията, с която формират блок, който също наподобява задвижването на класическите боксерни машини на BMW, като дори има и кардан.

Параметрите? От BMW все още си траят за мощността, капацитета на клетките и динамиката на Vision DC Roadster, но със сигурност споделят поне част от тази информация в течение на следващите няколко месеца.

 

 

 

Лукс от Китай!