Ето го Harley-Davidson Livewire, първият електрически мотоциклет на марката

  • Галерия с 11 снимки. Галерия с 11 снимки.

09 Nov 2018

„Най-силният звук, който ще чуете е този от бързо туптящото ви сърце“. С това изречение ни посреща новият Harely-Davidson Livewire от сайта на американската легенда. Легенда, която обяви серийното пускане на първия си електрически мотоциклет. Новината наистина е голяма, защото… представете си, че това се беше случило преди 6-7 години. Електрическо Harley тогава щеше да звучи толкова абсурдно, колкото Tesla с V8. Но, традициите не са това, което бяха.

Harley показаха концепцията за пръв път през 2014-та, като оттогава насам известен брой предсерийни байкове обикалят света и се карат от най-различни байкъри, с цел събиране на информация и финализиране на мотора. Нещо, което е вече факт.

Но Harley-Davidson Livewire не е просто електрически мотоциклет, той е много яко изглеждащ електрически мотоциклет. Вижте само дизайна на ел. мотора – още през 2014-та Harely казаха, че той е изваян така, че да има „машинен“ вид. Още нещо – след изходния вал на двигателя е монтирана предавка, чиято единствена цел е да издава приятен звук, усилващ се с нарастване на скоростта. Доста яко и интересно решение.

Официалният дебют и старт на продажбите ще бъде догодина, като все още няма точни данни за байка. Американците казват, че батерията е литиево-йонна, както и че може да се зарежда от контакта или от станция за бързо зареждане.

Що се отнася до останалия хардуер, моторът дава информация на каращия чрез TFT дисплей, спирачната система е Brembo, а окачването е напълно регулируемо Showa, така че би следвало поведението на Livewire да е доста прилично.

Чакаме мотора с интерес догодина, като се надяваме да го видим и караме и в България, в рамките на следващия ‘Harely on Tour’. Разгледайте галерията, гледайте видеото, след което може да кликнете на този Harely Pan America, първият адвенчър мотор на марката и един от общо 23-те модела, които американците ще пуснат до 2021-ва година. Кликнете на снимката.

Първородната Godzilla!