Продадоха най-скъпия McLaren F1 за 19,8 млн. долара

  • Галерия с 9 снимки Галерия с 9 снимки
  • По същество това е LM версията, но със запазените глезотии в интериора По същество това е LM версията, но със запазените глезотии в интериора
  • McLaren прави пет броя LM, посветени на петте GTR, които участват в Льо Ман през 1995, но само два броя LM Spec - този от снимките и още един. McLaren прави пет броя LM, посветени на петте GTR, които участват в Льо Ман през 1995, но само два броя LM Spec - този от снимките и още един.
  • При това екземплярът от снимките е по-добре оборудваният от двата - с аудио и всякакви други глезотии. При това екземплярът от снимките е по-добре оборудваният от двата - с аудио и всякакви други глезотии.
  • Задното крило е част от пакета за допълнително притискане и всъщност осигурява повече притискане от колите, участвали в Льо Ман Задното крило е част от пакета за допълнително притискане и всъщност осигурява повече притискане от колите, участвали в Льо Ман
  • Златното покритие над двигателя е една от емблемите на McLaren F1 - избрано е злато без оглед на средствата, защото има най-голяма топлинна изолация, за да се пазят карбоновите елементи от горещината на мотора Златното покритие над двигателя е една от емблемите на McLaren F1 - избрано е злато без оглед на средствата, защото има най-голяма топлинна изолация, за да се пазят карбоновите елементи от горещината на мотора
  • Уникална е и 3-местната интериорна конфигурация Уникална е и 3-местната интериорна конфигурация
  • Шофьорът е в средата, а двамата му спътници - от двете страни зад него Шофьорът е в средата, а двамата му спътници - от двете страни зад него
  • Модификацията LM Spec увеличава скоростта на коляновия вал с 1000 об/мин, мощността скача от 627 до 680 к.с. Модификацията LM Spec увеличава скоростта на коляновия вал с 1000 об/мин, мощността скача от 627 до 680 к.с.

20 авг 2019

Преди няколко седмици ви показахме един от най-редките екземпляри McLaren F1 и прогнозирахме, че колекционерите ще оценят достойнствата му. Факт - суперколата от 90-те беше продадена за 19,8 млн. долара - най-високата цена, плащана за F1 до момента, макар и под прогнозата от 23 млн. долара.

Според присъствали на търга (вижте издънката с "първото Porsche" на същия търг) интересът към колата е бил толкова голям, че публиката се е изправила на крака при вкарването на дванайсетцилиндровия шедьовър в залата. 

Четири минути и половина по-късно един от най-редките екземпляри McLaren F1, а това значи и една от най-редките коли на света, вече е била продадена. Новият собственик е частен колекционер, който живее в Щатите.

А какво е толкова специално при този F1, че да е най-скъпият в света? Колата е модификация LM, т.е. Льо Ман. Това включва заводски пакет GTR с подобрено притискане, осигурено от новата предница и добавените отвори над предните колела. Задното крило също е специфично, а 6,1-литровият V12 на BMW е с увеличена мощност до 680 к.с. спрямо “стандартните” 627 к.с.

Освен подобренията от пакета LM предишният собственик през 2005 г. е оставил колата в завода на McLaren с молбата да бъдат монтирани по-добри фарове, регулируемо окачване, радио и 18-инчови джанти - все “опции” от пакета GTR. Всичко това е заводски направено и получава гаранцията на McLaren като за нов продукт. 

Днес на километража на колата стои числото 21 487, което не са малко километри за суперкола от ранга на F1, но са нищо за машина на четвърт век, поддържана от специален екип механици на McLaren.

 

 

Коментирай

Sending ...