Това е най-високотехнологичният минен камион - нулеви емисии, гори само водород, разработен от Williams

  • Галерия с четири снимки на екологичния гигант Галерия с четири снимки на екологичния гигант

16 фев 2020

Освен високотехнологични продукти за моторните спортове, Williams се занимава с високотехнологични продукти и за някои сектори, за които не бихте предположили - като минната промишленост. В момента Williams Advanced Engineering разработва най-големия водороден минен камион.

Той ще разполага с гигантска батерия с капацитет над 1000 кВтч и ще се зарежда от малка водородна електроцентрала на борда. За първообраз ще се използва съществуващ дизелов камион, като цялата система ще бъде изработена в Гроув, Великобритания и след това интегрирана в чудовището.

Тестовете трябва да започнат преди края на годината. За подобни камиони възстановяването на енергията от спирачките е ключово (както може да видите от този perpetuum mobile), така че разработката на Williams със сигурност ще включва могъща система от регенеративни спирачки. Самите батерии пък ще бъдат изработени от същия доставчик, който прави акумулаторите за Формула Е.

Все още няма никакви конкретни данни за проекта, но за разлика от тежката ситуация на Williams във Формула 1, инженерният отдел на компанията извън F1 е известен със своята последователност, така че следим развитието на разработката внимателно и с очакване...

 

Коментирай

Sending ...