Все пак ще има чисто нова Lada Niva, но през 2024

  • Първият тийзър изглежда значително по-добре от странното превозно средство, което в момента се продава под името Niva - вижте следващата снимка Първият тийзър изглежда значително по-добре от странното превозно средство, което в момента се продава под името Niva - вижте следващата снимка
  • АвтоВАЗ в момента предлага тази Niva Travel, но готви изцяло нова Niva за 2024 г. АвтоВАЗ в момента предлага тази Niva Travel, но готви изцяло нова Niva за 2024 г.

14 Jan 2021

Lada отнесе много критики за полуобновяването на култовата Niva преди няколко седмици. Сега руснаците показаха видео и първа рисунка на изцяло ново поколение на легендарния си всъдеход. 

 

То ще е част от четири изцяло нови модела, които компанията ще пусне за пет години – до 2025 г.

Niva е предвидена за 2024, а година след нея ще се появи по-голям кросоувър от компактния клас – вероятно по същото време, по което и серийната Dacia Bigster. Руското и румънското возило ще използват платформата на CMF-B на Clio, която в момента се използва също от Renault Captur, Nissan Juke и новата Dacia Sandero.

Доколкото можем да съдим от единствената скица до момента, то бъдещата Niva ще прилича много на оригинала, но ще има четири врати, за разлика от двете при класиката. Задните явно ще бъдат със скрити дръжки като при Nissan Juke.

Засега АвтоВАЗ не разкрива абсолютно никакви подробности, но смеем да се надяваме, че архаичният 1,7-литров атмосферен двигател ще бъде заменен от нещо с повече от 14 коня и разход на гориво под 28 л/100 км.

Част от новата стратегия на групата Renault Nissan за Lada и Dacia е да ги извади от местните им пазари и да ги направи конкурентни на международно ниво. Това донякъде се получава с Dacia, но пред Lada има още дълъг път. Следим ситуацията с интерес!

 

Лукс от Китай!