Теодор Кабакчиев ще кара за заводски отбор на Husqvarna


05 Feb 2021

„Заедно с ЕКОНТ решихме, че това е едно стъпало в развитието ми като спортист. Нужно, за издигането на България в световната ендуро ранглиста! Дерзаем.“

Това написа Тедо Кабакчиев, най-добрият ни ендуро състезател, световен шампион по супер ендуро и един от най-уверено развиващите се български спортисти въобще. И, наш приятел, с когото си говорихме и заснехме видео преди година.

Голямата новина – Теодор вече е част от заводския отбор на Husqvarna и по-точно съотборник с още четирима атлети в тима ‘Jarvis Husqvarna Racing’, предвождан от 45-годишнaта британска хард ендуро звезда Греъм Джарвис (долу). Тедо ще кара заедно с тримата британци Джоно Ричардсън, Уил Хор и Сам Уинтербърн, както и с опитния уелсец Грант Чърчуорд. Машините? Husqvarna TE 300i.

Малко и за мотора. Той е флагмана на притежаваната от KTM марка Husqvarna, и е черешката на тортата при ендуро машините. Задвижва се от 1-цилиндров 300-кубиков 2-тактов двигател с т.н. ‘Map Switch’, чрез който ездачът може да променя характера на машината. Окачването е WP - вилката е специално разработена за ендуро и предлага 30 позиции за настройка в движение, чрез врътки в горната част на двата кола.

Рамата също е супер високотехнологична, основната част е стоманена, а спомагателната задна секция е изработена от полиамид и карбон, което намалява масата и я прави изключително здрава. Що се отнася до хидравличните компоненти, съединителят и спирачките са дело на немските специалисти от Magura. Масата на машината е едва 106,2 кг.

Лукс от Китай!