Румъния строи 3000 км велоалеи за 120 млн. евро

  • И в Румъния, както у нас, понякога велоалеите са безумни И в Румъния, както у нас, понякога велоалеите са безумни
  • Могат да се видят и доста добри примери Могат да се видят и доста добри примери
  • Клуж-Напока обикновено е даван за пример в отношение с образцови велоалеи Клуж-Напока обикновено е даван за пример в отношение с образцови велоалеи

11 Oct 2021

Румънското правителство обяви плановете си за мащабно разширения на мрежата от велоалеи и веломаршрути в страната още през пролетта. Сдружението “Велоеволюция” съобщава, че новият национален план за възстановяване и устойчивост след ковид-кризата в северната ни съседка вече е одобрен от Европейската комисия, която ще поеме част от разходите.

Идеята на румънското правителство е да насърчи придвижването с колело до работа не само с изграждането на велоалеи, но и със законови промени. Освен това ще се развият някои от европейските вело маршрути, които минават през Румъния, което ще привлече повече туристи от страни, в които колоезденето е силно разпространено, например Белгия, Нидерландия, Дания, скандинавските страни. Става въпрос за части от паневропейски велосипедни маршрути, като Евро Вело 6 и маршрута Via Transilvanica.

С изграждането на повече велоалеи в големите си градове, Румъния се надява да намали замърсяването на въздуха, което е сериозен проблем, подобно на ситуацията у нас.

Вижте седемте най-красиви велоалеи в света!

 

Много практичен и интересен!