Суперяхтата Cosmos е с четири двигателя и 19 148 к.с.

  • Галерия от 6 изображения на Project Cosmos Галерия от 6 изображения на Project Cosmos

11 Nov 2021

Наскоро ви показахме най-голямата яхта в света, на която скоро ще се качи собственика на Amazon Джеф Безос. Струващата около 500 милиона долара яхта Project 721 обаче изглежда като дунавско туристическо корабче спрямо суперяхтата от снимките тук. Ако ще се харчат космически суми за плавателен съд, то той трябва да изглежда ето така. И да е наистина Cosmos.

Пред очите ви е Project Cosmos – суперяхта, която в момента се строи от холандската корабостроителна компания Heesen Yachts. Последната е основана през 1978 г. и досега е създала малко над 170 уникални яхти. Или около 4 яхти годишно.

Project Cosmos трябва да бъде пусната на вода след по-малко от половин година. Така че яхтата до голяма степен е вече изградена, но все още няма реални снимки, а само тези няколко изображения.

Ето и малко технически характеристики за Project Cosmos. Дължината е малко над 80 м, а широчината точно 13,4 м. Направена е изцяло от алуминий и разполага не с един, не с два, не с три, а с четири двигателя V20 MTU 4000 M73L. Два от тези агрегата осигуряват 4827 к.с. всеки, а другите два генерират по 4747 к.с. Целият този арсенал от конски сили достига близо 20 000 к.с. Сумарната мощност на това величие е 19 148 к.с. И благодарение на тях може да се постигне скорост от 29 възела. Обърнато в километри това прави 53,7 км/ч, което е рядко висока скорост за кораби с такъв размер.

Както се вижда от рендърите на Project Cosmos холандската суперяхта разполага с хеликоптерна площадка на носа, липсваща при яхтата на Безос. Проектирана е с четири палуби, на които може да откриете външен и вътрешен басейни, както и много други съоръжения, които за момента остават неразкрити.

Когато бъде завършена през април 2022 г. на Cosmos трябва да се качи 19-членен екипаж и да предложи максимално добро изживяване на своите 12 гости. Може да е огромна, но само дузина души ще се наслаждават на Cosmos в открити води. Все още не се знае какво друго има в интериора, но от Heesen Yachts ще го покажат със сигурност. Цената и собственикът също са неизвестни.

Първородната Godzilla!