Серийното BMW XM идва догодина с 650 коня, тежи 2,7 тона

  • Галерия с девет снимки на XM по време на първите предпроизводствени тестове Галерия с девет снимки на XM по време на първите предпроизводствени тестове

16 May 2022

BMW за първи път показа прототипа на бъдещото серийно XM, като някои западни медии са получили възможност за тест на гиганта.

BMW Blog съобщава, че най-голямото BMW M ще идва с 650 коня (със 100 по-малко от концептуалния модел) и 800 Нм. Серийният модел ще бъде тук след около година – в края на пролетта на 2023 г. По-късно все пак ще се появи вариант със същите числа като прототипа – 750 коня и 1000 Нм. Засега знаем само, че той няма да носи означението Competition, а съвсем различно име.

Първият изцяло разработен от BMW M автомобил от M1 насам ще се задвижва от плъгин хибридна система (също новост за BMW M), която разчита на 4,4-литров нов V8 (S68, същия като в 760i и X7 M60i) и електромотор. Пробегът изцяло на ток ще бъде около 80 км (50 км според доста по-точния американски цикъл за мерене). 8-степенният автоматик на ZF не е познатият ви, а съвсем нов, с вграден електромотор, така че преминаването от електрически към хибриден или бензинов режим на работа става съвсем неусетно. Нова е 48-волтовата система за разпределение на въртящия момент, която може да прати абсолютна цялата мощност към едно-единствено колело.

Гигантските размери и сложната техника имат цена – XM ще тежи около 2,7 тона, а няма да е евтино и за клиентите…

 

 

Лукс от Китай!