BMW се обяви срещу забраната на ДВГ в Европа


17 Oct 2024

Изпълнителният директор на BMW Оливър Ципсе коментира в рамките на изложението в Париж планираната забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа от 2035 година. Според Reuters изпълнителният директор е изразил дълбока загриженост за жизнеспособността на производителите, ако забраната остане в сила.

Той аргументира позицията си, обяснявайки, че Китай е основен доставчик на батерии, което би изисквало значително сътрудничество между Европа и Китай в момент, когато отношенията между китайското правителство и западните нации не са от най-добрите. Той също така намекна за песимизъм в цяла Европа по отношение на електромобилите от страна на потребителите.

„Корекцията на целта за 100 процента електрически автомобили от 2035 г. като част от цялостен пакет за намаляване на емисиите на CO2 също би позволила на европейските производители да разчитат по-малко на Китай за батерии“, коментира Ципсе на автомобилното изложение в Париж.

Ципсе не е сам в опасенията си относно изцяло електрическото бъдеще след 2035 г. Преди време германското правителство оглави съюз от седем държави, които се противопоставят на забраната. В резултат, Германия и ЕС в крайна сметка направиха компромис, който изключва от забраната ДВГ, използващи синтетични или въглеродно неутрални горива. Германия освен това беше от страните, които се обявиха против налагането на допълнителни мита за вноса на китайски електромобили - България обаче гласува в подкрепа на таксите.

Най-достъпният пикап у нас?