Карбонови джанти за BMW M4 GTS

Карбонови джанти за BMW M4 GTS
23 Jan 2016

M Carbon Compaund въглеродните колела ще се предлагат от март. Ще олекотят колата с около седем килограма. А ветоятно ще помогнат на BMW M4 GTS да издяка още някоя друга десета от времето си на „Ринга“. Което и без това е впечатлаващо - 07:27.88, нареждащо купето на 88 стотни зад McLaren MP4-12C и Ferrari 458 Italia.

Към колелата. Те не са изцяло карбонови, а комбинация от алуминиева сплав (за централната част) и CFRP за самия барабан. Визуално изглеждат доста приятно, а що се отнася до физическите ползи, четирите са общо със седем килограма под и без това изпиленият стандартен GTS комплект. По-малка окачена маса, по-добра работа на окачването, по-добро управление, по-добро ускорение, по-добро спиране, плюсовете са ясни.

Защо тази новина е толкова важа? Все пка BMW не са първите, които правят подобни джанти - Koenigsegg например създаде уникално готините и изцяло карбонови Aircore за Agera R, преди повече от три години. Брутална визия, супер висока якост и маса от под 6 кг. за предните 19-ки, койото освен това са по 10 ична широи. Кованите алуминиеви аналози на шведите тежат по 10 кг. Разликите са значителни. Цената обаче там е жестока. Комплект Aircore се продава за около 40 000 евро., а и Agera R и One:1 не са точно масови модели. Много меко казано.

С по 3-4 коли годишно производство, отва на M4 GTS по-скоро ще е съпоставимо с обемите на VW Golf. Джантите с карбонови рингове ще а опция, но въпреки това доста по-масови от шведските парчета. Което занчи, че технологията за въглеродно-композитни колела (макар и доста различна в изпъленията си) става все по-достъпна.

От BMW все още не са обявили цената за въглеродения комплект, но тя вероятно ще застане под исканите от някой фирми специализиращи в тази област. Като например Carbon Revolution или Vitesse AuDessus, вторите предлагащи обувки само за марки от ранга на Aston, Ferrari и компания.

Разфасофката? Баварците ще предложат 9.5Jx19 предни и 10.5Jx20 за отзад, обути в Michelin Pilot Sport Cup 2. Гумите са специално адаптирани за M4 GTS, с размери 265/35 ZR19 и 285/30 ZR20.

 

 

Много практичен и интересен!