Pagani Huayra Lampo е супер специално изпълнение, посветено на... Fiat с газова турбина от 1954-та

  • Галерия с 23 изображения. Галерия с 23 изображения.

15 Dec 2017

Не, че „обикновената“ Huayra не е специална - всеки екземпляр от една от най-педантично произвеждащите се коли в света е супер специален. Този обаче е още по-специален, защото е посветен на Fiat Turbina – концепцията от 54-та, която се задвижва от газова турбина с 300 коня, развъртаща се до 22 000 об/мин. Супер.

Хорацио Пагани работи заедно с италианския ексцентрик-модна-икона-бизнесмен Лапо Елкан, за създаването на тази Huayra Lampo. Като допълнението не идва от грешно изписаното име на г-н- Елкан, а от „светкавица“, която на италиански е именно „lampo”.

С както е по-различна тази кола от „обикновената“ Huayra? Разцветката на екстериора е най-очевидната разлика, светкавичките, италианските флагове отвън, както и доста въздействащия интериор. Автомобилът е екипиран и с пакета 'Tempesta' (по-големи отвори отпред, друг сплитер и прагове), както и различните карбонови компоненти по окачването, ползвани при откачената Huayra BC.

Под задния капак обаче не работи газова турбина, а доста приятна версия на 6-литровия битурбо AMG V12 M158 мотор, която генерира 764 к.с. и 1000 Нм. Разгледайте галерията с 23 снимки (последните на въпросния култов Fiat Turbina), след което кликнете на тази Huayra Roadster. А после пък може да кликнете и на тези оранжеви букви за запознанство с последната (за сега) Zonda, модел който ни допада повече от Huaira. Колата се казва Pagani Zonda HP Barchetta, няма покрив и разполага със 7,3-литров V12 с 800 коня.

Първородната Godzilla!