BMW i4 идва с 530 к.с. и 550 кг батерии

  • Галерия с осем снимки - тази тук е на прототипа i Vision Dynamics Галерия с осем снимки - тази тук е на прототипа i Vision Dynamics
  • Бъдещото I4 ще изглежда по-земно, както личи от официалните снимки на тестовите коли Бъдещото I4 ще изглежда по-земно, както личи от официалните снимки на тестовите коли

19 Nov 2019

BMW i4 ще се появи на пазара не по-рано от 2021, но това не пречи на баварската компания да разкрива нови и нови детайли за дългоочаквания си изцяло електрически близнак на Серия 3.

Колата ще използва петото поколение технология eDrive на BMW. Най-мощната версия ще има 530 к.с., което е сравнимо с 6-цилиндровите и дори 8-цилиндровите двигатели с вътрешно горене на марката и определено е повече от актуалното поколение M3/M4.

Изобилието от мощност ще позволява на i4 да достигне 100 км/ч за 4,0 секунди. Въпреки забележителния глад за енергия на електрическите коли при високи скорости, i4 ще бъде електронно ограничен до над 200 км/ч.

Батериите в пода също ще бъдат супер модерни, макар компанията да не разкрива повече подробности по въпроса. Знаем, че 80-киловатчасовата версия ще носи батерии с маса 550 кг и ще осигурява 600 км с едно зареждане. Като стана въпрос за зареждане, i4 ще поддържа зарядни до 150 кВт, което означава зареждане до 80% за 35 минути. Това не е зле, но определено демонстрира изоставане от Porsche Taycan, който поддържа до 270 кВт и съответно зареждане на по-голямата си 93-киловатчасова батерия до 80% за десетина минути. 

Все още не знаем как ще изглежда серийното i4, като най-близкият пример е концептуалният i Vision Dynamics. От снимките на прототипите обаче изглежда, че трябва да се подготвим за по-конвенционална външност в стила на “тройката”.

i4 ще се произвежда заедно с актуалното поколение на Серия 3 в завода в Мюнхен. Преди него компанията ще представи електрическия кросоувър iX3.

 

Първородната Godzilla!