Triumph става официален доставчик на двигатели за Moto2

  • Галерия от 21 снимки. Галерия от 21 снимки.

05 Jun 2017

Факт, британската марка заменя Honda, като ексклузивен доставчик на двигатели за решетката на Moto2 от 2019-та година. Това е адски сериозна стъпка за Triumph, която със сигурност ще подсили позициите на производителя от Хинкли, а въпросният двигател е 3-цилиндровата машинка със 765 кубика, която задвижва новия Street Tripe RS. И както може да се досетите, моторът ще е претърпял леки промени за целите на състезателните байкове.

Промени обаче, които не са толкова сериозни, колкото предполагаме. „Цивилната“ версия на редовата тройка на Speed Triple RS генерира 123 к.с. при 11 700 об/мин и 77 Нм при 10 800, а състезателната е с минимално завишени параметри. MCN посочват 131 к.с. и 80 Нм, както и модификациите по агрегата.

А именно по-големи всмукателни и изпускателни клапани, смяна на материала на същите с титаниева сплав за намаляване на инерционните сили и по-твърди пружини, позволяващи по-високи обороти, а оттам и повече тяга. Променен е също съединителят, капака на алтернатора за по-добър клиренс, както и картера. Последният е със същия обем, но с оптимизирана форма, която да позволи на отборите да пуснат изпускателните тръби от двете страни на байка.

Колко двигателя ще доставя Triumph? Точната бройка не е оповестена официално, но договорът е за задоволяване на нуждите на 34 отбора от Moto2, което означава минимум 150 агрегата, плюс допълнителни части и комплекти за поддръжката им. Самата схема на доставка пък ще остане същата, каквато е в момента с моторите на Honda – Triumph ще праща агрегатите в разглобен вид на испанската фирма ExternPro, които ще ги асемблират и предават на тимовете.

Първородната Godzilla!