Добре дошъл в България: Harley-Davidson FXDR 114. Най-спортният модел на марката е вече тук

  • Галерия с 13 снимки. Галерия с 13 снимки.

19 Oct 2018

Бяхме доста учудени да разберем, че 2019 Harley-Davidson FXDR 114 е вече у нас. Моделът е супер нов и на живо изглежда още по-впечатляващо, изглежда спортно, което не е особено типично за моделите на Harley. Но FXDR 114 не е спортен само на визия. Американците казват, че това е ‘Softail’ моделът им, способен да постигне най-големи ъгли на на наклон (32,6 при ляв и 32,8 при десен), като янките са се постарали също и да свалят някое друго кило от мотора.

Колелата например са с тънки спици и са изработени от кован алуминий (19-инчово отпред със 120-ка гума; отзад 240-ка), задният шарнир също е от алуминиева сплав (- 4,6 кг), основата на седалката и спомагателната рама са… алуминиеви (- 3 кг). Калниците пък са направени от композитен материал, за да помогнат и те в диетата. Предницата издава спортните амбиции на FXDR: 43-милиметровата обърната вилка Showa е едва втората обърната в модел на Harley, a ‘clip-on’ ръкохватките също казват „Аз обичам да завивам“.

Двигателят? Диетата не го е засегнала по никакъв начин: 114-кубиковият (в инча; в литри е близо 1,9…) Milwaukee-Eight е в най-силното си изпълнение досега. V2 агрегатът стоварва 160 Нм още при 3500 об/мин, което, в комбинация с най-лекото Softail шаси на Harely, обещава да бъде забавно.

Що се отнася до списъкът с опции, той по-скоро е цял каталог. Може да промените мотора до неузнаваемост. Ние лично бихме избрали мега якия титаниев ауспух с недвусмисленото име ‘Screamin Eagle’, както и Stage IV модификацията на двигателя, която го „разширява“ до 117 куб. инча (1,92 л) и го прави още по-свиреп.

Цената? Тя започва от 48 500 лв., като таванът и зависи само от това колко страници от каталога с „детайли за индивидуализиране“, ще поръчате да дойдат на мотора. Разгледайте галерията ни, след което може да кликнете на този Harely  Pan America, радикалния модел, който ще бъде един от общо 100-те (!), които марката ще покаже до 2027-ма.

Текст и фотография: Иван Монев

Лукс от Китай!