Голям шеф на VW: Няма да строим до бойно поле. Имаме ли все още шанс за завода?


24 Nov 2019

Е, изглежда нищо не е загубено. Volkswagen все още няма финално решение за това къде ще базира новия си завод, а последните коментари, идващи от към самата компания, оставят вратата леко открехната и за нашата страна.

„Докато хора бъдат убивани, не можем да поставим основите на завода до бойно поле,“ коментира Херберт Дайс, директор на Volkswagen, в изказване в LinkedIn.

Припомняме, че изгледите бяха сериозни немците да стъпят близо до Измир, където да изградят нова фабрика с годишен капацитет от около 300 000 коли. След разразилия се конфликт между Турция и Сирия, плановете бяха оставени в изчакване до разрешение на ситуацията.

По информация на Reuters, България е готова да удвои инвестицията си в проекта, за да привлече немския автомобилен гигант. Предишните обещани 130 милиона евро могат да скочат до 260 милиона евро, ако можем да вярваме на немските ни колеги.

Bloomberg пък съобщава, че Румъния също изрязява сериозни апетити към завода и е подновилa разговори с Volkswagen след забавянето на решението за Турция. Северните ни съседи са готови да извадят повече пари и да примамят фирмата, която ще изгради съоръжение на стойност 1,4 милиарда долара. Припомняме, че за момент се завъртя и името на Словакия.

Първородната Godzilla!