Следващото M5 ще бъде електрическо и с 1000 к.с.!?

  • Снимки на актуалното M5 Competition Снимки на актуалното M5 Competition

01 Jun 2020

Според информация на британското издание “Car” следващото поколение BMW M5 ще бъде изцяло електрическо и ще има 1000 к.с. Според изданието, което не споделя източника си, следващото поколение на Серия 5 ще има няколко електрически версии, включително най-бързата - M5. Те ще използват гигантска 135-киловатчасова батерия и 400-волтова система на борда, която по-късно ще бъде подобрена до 800-волтова, подобно на тази при Porsche Taycan. Това би позволило супер бързо зареждане, способно да напълни батерията до 80% за около 20 минути. Според същия източник с тази батерия “петицата” G60 ще минава до 700 км без необходимост от презареждане.

Електрическото M5 ще има три електромотора - един за предните колела и два за задните, които ще доставят общо около 1000 к.с. Компанията вече започна да прави промени по заводите си, за да може да произвежда на една поточна линия както електрически, така също хибридни и конвенционални модели.

Новата Серия 5 може да очакваме след около 3 години, като се има предвид, че току-що баварците показаха обновената версия на актуалното поколение. Това значи, че електрическото M5 няма да се появи на пазара по-рано от 2024 г.

Дотогава компанията трябва да има поне няколко масови електрически модела, като започнем от iX3, който ще бъде представен в близките седмици, по-големия кросоувър iNext, и стигнем до i4, който се очаква като сериозен конкурент на Tesla Model 3 през 2021.

 

Първородната Godzilla!